piątek, 7 lutego 2014

Najlepszy sos do spaghetti

Dzisiaj mamy dla Was przepis na sos do spaghetti, a dokładniej na najlepszy sos do spaghetti jaki Julka kiedykolwiek jadła! Jest to przepis Mamy Julki, którym zgodziła się (po wielu, wielu prośbach) z nami podzielić. Uwierzcie nam na słowo, że połączenie tych składników gwarantuje niepowtarzalny smak. Pomidory, wino i dużo przypraw sprawiają, że daniu nie da się oprzeć. Sos warto przygotować wcześniej (albo najlepiej w większej ilości), ponieważ lepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystke składniki się przegryzą.

Składniki:
ok 1,5 marchewki 
kawałek selera 
2 małe cebule (lub pół dużej) 
ok 450g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego) 
puszka krojonych pomidorów 
pół szklanki soku pomidorowego 
pół szklanki czerwonego wina (półsłodkiego) 
3 ząbki czosnku 
przyprawy: oregano, pieprz, vegeta 
3 goździki
trochę oleju do smażenia

Przygotowanie: 

1. Marchewkę i selera umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż je na patelni
z odrobiną oleju: najpierw wsyp marchewkę, a po 2 minutach selera. Gdy warzywa zmiękną przełóż je do dużego garnka, w którym będziesz gotować wszystkie składniki sosu. 

2. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją lekko na patelni polanej olejem. Po paru minutach dodaj mięso i płaską łyżkę vegety. Mięso w trakcie smażenia trzeba cały czas mieszać plastikową łopatką, żeby nie było zbite. Po paru minutach dodaj pieprz,goździki i sporo oregano (ok. 2 łyżki). Gdy mięso się usmaży (będzie jasne) wlej wino i podsmażaj całość jeszcze przez 2-3 minuty. 



3. Marchewkę i selera zalej zagotowaną wodą (tak by je zakryć). Dodaj mięso z przyprawami. Gotuj ok. 15 minut, po tym czasie wlej sok pomidorowy i pomidory z puszki. Po upływie następnych 10-15 minut wyciśnij czosnek, dokładnie wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.

4. Podawaj z makaronem typu spaghetti i startym żółtym serem. 


Nasze oceny:

Julka: Jest to po prostu najlepsze spaghetti na świecie. Lepszego nigdy i nigdzie nie jadłam. Poezja smaku!:) Moja ocena: 10/10.

Rodzice Julki: Jest to najlepszy z możliwych sosów do spaghetti. Nasza ocena: 10/10.

15 komentarzy:

  1. Ja jem spaghetti bez mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, koniecznie do zrobienia :). Uwielbiam spaghetti z domowym sosem, ale u mnie robi się go zupełnie inaczej, więc chętnie spróbuję czegoś nowego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie zaskoczeniem w tym przepisie są goździki. Ciekawa jestem jak to wszystko razem smakuje. Wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goździki nadają bardzo fajnego aromatu całej potrawie :) a jeśli ktoś obawia się, że przegryzie je w trakcie jedzenia, zawsze można wyjąć goździki z sosu przed podaniem.

      Usuń
  4. brzmi smakowicie, następnym razem jak mnie najdzie ochota na sos pomidorowy, z chęcią spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie za późno na przeglądanie takich pysznych wpisów... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale można zaplanować obiad na następny dzień ;)

      Usuń
  6. Nawet nie wiecie jak wielką ochotę mam na makaron z takim sosikiem :))

    OdpowiedzUsuń
  7. moja mama robi do słoików, ale ten wygląda na bogatszy i przepyszny!
    Skuszę się przy najbliższej okazji robienia spaghetti ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Planuję przygotować spaghetti na walentynkową kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam spaghetti... pysznie wygląda ten sos! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis super, tylko polemizowałabym co do dodatku vegety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba dodawać vegety:) Można ją zastąpić innymi przyprawami lub w ogóle pominąć. :)

      Usuń
  11. Dla makaroniary (za jaką się uważam) to jest pozycja numer 1 w książce kucharskiej! :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter